Det här är ett inlägg med anteckningar från en maffiakväll. Maffia är ett socialt sällskapsspel med asymmetrisk information. Det är ett rollspel där man måste ifrågasätta om vilka av de andra spelarna som egentligen har den roll de utger sig för att ha.

Vi hade med oss Rickard och anlände vid fyratiden. Efter lite mingel drogs det första spelet igång inte långt efter fyra. Vi var 15 spelare. Första natten dog två personer varav en maffia. Helene spelade watcher och hade kollat den döda maffiamedlemmens adress. Hon behövde inte avslöja sin roll men deltog på en lagom nivå i diskussionerna  som fick seriemördaren lynchad. Sen försvann det bybor. Bonden Rickard lynchades för att vara för tyst. Johan var maffia goon och trodde sig ligga bra till långt från toppen av listan över misstänkta. Till plötsligt när en spelare oväntat gör ett innerligt och uppriktigt ”Nu lynchar vi Johan.” och får en majoritet med sig. Han var polis och hade under föregående natt fått veta att Johan var maffia. Därefter lyckades Markus dra nytta av sitt rollkort – en Don visas som god vid granskning – få med sig polisen i att lyncha fel person. Varpå maffian tog hem spelet.

Dagens citat: ”Vi kom ju överens om att vi bara är två kvar.” Där det första vi syftar på alla spelare och det andra vi… gled förbi obemärkt.

Kvällens andra spel var vi ca 18. Det hade bara skett ett dödsfall första kvällen. Att flera dödande specialroller skulle ha prickat samma mål eller att en beskyddande eller blockande roll skulle prickat rätt person hade samtliga låg sannolikhet. Johan påminde om att Markus innan spelet gjort ett utspel som martyr och talade för att den troligaste förklaringen var att läkare och mördande roll båda pekat på honom. Där hade Johan fel. Offret var dubbelmördat. Andra natten dog två och tredje natten blev en person dubbelmördad igen. När 6 personer återstod hade tre maffia och en varulv dött. Byn var oenig om hur många onda som gömde sig bland de kvarvarande. Kännedom om spelledaren gjorde att det populäraste antagandet var att det rörde sig om två varulvar. Trots att vi pratade om att elakingarna nog var tysta av sig så lynchade vi inte någon av de två tystlåtna tjejerna. En felaktig lynchning ledde till 2+2 läge och varulvarna vann.

Tredje spelomgången gick det mesta maffians väg så spelet vanns med 3 av inledningsvis 4 maffia fortfarande vid liv. Helene hade spelat bodyguard men dog s.a.s. inte i tjänst. Rickard var siste bybo att dö. Johan var väldigt nöjd som onding.

Kvällen övergick  i natt och efter det tredje spelet drog sig flera hemåt. Ett fjärde spel med 12 deltagare drog igång. Första natten mördades en insane cop. Henrik tog initiativ till att införa något som kallas hypocop. Det innebär att alla vid varje omgång säger vem de undersökt och vad de fick för resultat, som om de vore poliser. Sedan när folk dog kunde man dra slutsatser utifrån vad de sagt. Om en riktig polis skulle råka dö så har dennes resultat förmedlats och bekräftas sanna genom obducenten.

Efter att vi gjort ett varv moturs och i tur och ordning berättat vem vi undersökt hade vi tre personer som var intressantare än övriga. Två personer hade visats som onda vid undersökning, varav en hade också undersökts med god som resultat. En person hade undersökts av tre spelare och visats som god alla gånger.

Johan sig se ett mönster angående undersökningarna. Flera hade undersökt den levande person de hade efter sig i turordning moturs. Mönstret började med Henrik som kollade Rebecka, som hoppade över den döda Sofia och kollade Rickard, som kollade Åsa, Som kollade Markus. Var det bara en tillfällighet eller resultatet av grupptryck? Antaget att spelare kände att de borde passa i mönstret skulle det sätta polisen i en jobbig sits; då en riktig polis till skillnad från övriga gjort sin undersökning redan under natten. Resonemanget föll inte i god jord och Johan blev först lynchad. I efterhand visade det sig att Rebecka, Rikard och Åsa hade specialroller och att den enda i mönstret som faktiskt gjort sitt val dagtid var Henrik.

Andra natten dog ingen så andra dagen med hypocop blev intressant. Henrik lade fram ett resonemang. Att ingen dött beror antingen på att det finns en role blocker eller en läkare. Om det finns en role blocker så bör denne göra role claim och berätta vem denne blockat; och på så sätt peka ut en maffia. Då ingen tog på sig rollen betyder det att det finns en läkare. I det läget uppmanas polisen träda fram. Läkaren uppmanas förbli tyst om sin roll men skydda polisen resten av spelet. Med Rickard som öppen polis kunde byn utesluta flera bybor från undersökningarna och sätta press på maffian. Helene var den maffiamedlem som höll sig under radarn längst men när hon till slut lynchades var fem bybor vid liv.

Klockan hade passerat två innan vi var klara så ungefär 10 timmar maffiaspel blev det. Kul!

Annonser