IMG_0973

Fina stenar

Tidigt en lördagsmorgon klev vi ur sängen och åt en rejäl helgfrukost bestående av bananpannkakor och nybryggt kaffe. Packat hade vi gjort i förväg, så när som på matsäcken som gjordes i ordning samtidigt som frukosten tillagades. Så kom det sig att vi halv åtta stod vid en busshållplats och väntade. Vi gick sträckan som dagstur och inledde med att åka till Bjärka Säby.

Förra året gick vi samma sträcka i omvänd riktning och då med två övernattningar. Sträckan på 19 km (plus anslutning och eventuella avstickare) är lättgången och inga svårigheter att hinna med på en dag. Vill man lägga in övernattning finns det några vindskydd och gott om ställen där det går att slå upp tält. Om man vandrar den tid på året slottscaféet är öppet så är det ett stort plus. Då den här höstvandringen var för sent på säsongen lämpade det sig istället väl att istället avsluta med en trerätters belöning hemma. Färskt vatten finns att tillgå i Hamra, Hovetorp och Vidingsjö men för att slippa fundera på när vi skulle fylla på bar vi en dagsranson med vatten från start. Även vad gäller förtäring så hade vi allt med oss i ryggsäcken.

IMG_0969

Bron vid Bjärka Säby

Från Bjärka Säby busshållplats går man förbi nya slottet och genom slottsparken. Parken är även fårhägn. När man kommer till bron vid hembygdsgården så har det byggts en ny väldigt bra gångbro under bilbron så man behöver inte längre oroa sig för vart man skulle ta vägen om det mot förmodan kom en bil. Ombyggnation av det området verkar fortfarande pågå och just för stunden verkade det inte finnas någon grind/färist i bruk så vi skuttade över staketet för att ta oss ur fårhägnet. Sträckan efter bron tyckte vi var dåligt markerad förra året och kunde glatt konstatera att leden markerats om sedan dess. Vi såg nya ledstolpar och markeringar målade på träd. Den här gången kändes karta överflödigt för att hitta även om man bortser från att vi gått sträckan tidigare. Karta kändes tryggt att ha utifall och rekommenderas.

Spegelbild

Spegelbild vid Hovetorps slussar

Den här sträckan av leden bjuder på mycket omväxling. Man går mestadels på stig men även en hel del på småvägar. Det är flackt; i synnerhet när man går längs med Kinda kanal. Växtligheten bjuder på ängar, åkrar, eklandskap, och urskog. Leden går genom minst två naturreservat. Flera möjligheter finns för avstickare.

Vår vandring uppmätte 23 km och tog lite drygt 8 timmar. Tiden inkluderar pauser för fika, lunch, 2 geocaches, svampplockning och 140 foton. Vi stannade även för att beundra höstfärger och vilda djur.

Den där guldkantade belöningen i matform som vi lockade oss själva med kan vara lite av en efterkonstruktion. Vi funderade nämnligen ut vad vi skulle äta medan vi vandrade. Till förrätt smörstektes en del svamp som vi hade tagit paus för att plocka tidigare under dagen. Svampen serverades med manchegoost och flingsalt. Huvudrätten bestod av kyckling som hade fyllts med fetaost och lindats i lufttorkad serranoskinka. Till den hade vi rosmarinkryddade rotsaker och en kall sås på fetaost, crème fraîche och yoghurt. Sedan avslutade vi middagen med crème brûlée.

Annonser