Via DN fick jag nys om att en incident som väckt känslor i bloggosfären och på Facebook. Polisen har – trots att de bara sitter och käkar donuts hela dagarna och aldrig patrullerar – råkat upptäcka en person som står och urinerar på allmän plats. Visst anar man sig till att det är en regelryttare som valde att inte se mellan fingrarna, men är kritiken rättvis?

Man anklagar polisen för att inte prioritera vad de ägnar tid åt. Många bloggare ifrågasätter agerandet och tycker att polisen borde ha låtsas som ingenting och fortsatt patrullera området på jakt efter allvarligare brott. Jag ser ett mönster här för jag tycker att ni skulle kunna låtsas som ingenting den här gången och ägna er åt att klaga när polisen inte gör sitt jobb.

Så till att förklara rubriken. När vi arrangerade studentorkesterfestivalen 2005 hade vi problem med att vissa besökare (med fobi för lediga pissoarer?) pissade lite här och där inne på festivalområdet första dagen. Antalet besökare skulle bli fler följande dagar och vi kunde inte se att det låg i någons intresse att lägga vaktresurser på att kasta ut och kryssa betalande besökare. Så när besökarna kom in på området dag två fanns det inte ett enda oupplyst hörn eller träd på området utan anslag; Pissar du här klipper vi bandet! Problem solved. Frasen kom att bli ett internt skämt och har bland annat tryckts upp som klisterlapp för gamlingar.

Om man ska ge sig in på siffror så är bötesbeloppet 800 kr mindre än utgångsbudet vad rysk polis ville ha per person i dollar när vi blev haffade för allmän urination i en gränd bredvid Moskvas dyraste shoppinggata, ett stenkast från FSBs högkvarter. Utan vår rysktalande guide/kompis hade det inte slutat med att vi fick gå därifrån, en symbolisk summa rubel fattigare.

Share/Save/Bookmark

Fler bloggar om polis, piss, förargelseväckande beteende, SOF, Moskva,

Annonser