Ett inlägg om att lägga rättsäkerheten i händerna på vinstdrivande intressen. Om jag inte minns fel finns det ett ordspråk som lyder allt har sitt pris. Allt har ju faktiskt inte ett pris, men nåväl ett värde. Hur mycket är egentligen vår rättsäkerhet värd? Följdfråga – är den till salu?

NBC argumenterar säkerligen att deras program to catch a predator gör en samhällsnytta genom att exponera och skrämma pedofiler.  I sin retorik sätter de likhetstecken mellan pedofili och barnvåldtäckt. Vad som stör mig mest är att ett tv-bolag i grund och botten är ett företag. De är alltså vinstdrivande. Om det inte vore för att det är ‘bra tv’, säljer, så skulle de inte göra ett sånt här program. Gemene man (eller åtminstone en tillräcklig andel av tv-tittarna) tycker nämnligen om att se andra förnedras på tv. Att programmet hamnat på tapeten är för att de genom att utge sig för att vara en 13-årig pojke och lockat en man vid namn Louis William Conradt att närma sig. När tv-teamet med polis i släptåg stormar in tar Louis fram en pistol och tar sitt eget liv. Jag ser framför mig hur någon riktar sig till kameramannen och skriker ”Fick du med det där?”

Rent generellt är jag mycket skeptisk till brottsprovokation. Polisen placerar sig själva på mycket tunn is när de uppmanar till brott. Att företag gör samma sak i vinstintresse är inte försvarbart. Det är rättsvidrigt. Att låta privata intressen styra är ju ordagrant att sälja ut rättsäkerheten.

Nu kanske du tänker att det där är ju ändå USA. Det där skulle aldrig kunna hända här. Inom ett helt annat område ser man ett tydligt exempel på hur rättsäkerheten säljs ut. Antipiraterna får befogenheter större än polisen. Jag ställer mig frågande. Enligt Friedman så sker inget utbyte om inte båda parter tjänar på det. Så frågan är, vem är det som tjänar på att sälja ut rättsäkerheten? Samhället gör det inte. Vad håller våra folkvalda på med egentligen?

Fler perspektiv artikeln.

Annonser