Enligt IDG kommer amerikansk underrättelsetjänst att kartlägga spelare till World of Warcraft i jakt på terrorister. Genom att profilera spelbeteende hoppas man kunna dels definiera normalbeteende och fram för allt kunna hitta avvikande personer.

WoW nämns inte [1] i rapporten men gör sig bra som rubrik antar jag. I rapporten står det ”Reynard is a seedling effort to study the emerging phenomenon of social (particulary terrorist) dynamics in virtual worlds and large-scale online games and their implications for teh Intelligence Community. [..] If it shows early promise, this small seedling effort may increase its scope to a full project”. Även om man bortser från att det i artikeln görs ganska fria tolkningar så låter det som slöseri med pengar.

Ett flertal har bland kommentarerna till artikeln varit inne på vad detta skulle få för konsekvens för dem som spelar Counterstrike. Får man enbart spela CT för att beviljas inresetillstånd till USA?

De är ju ändå inte först med att studera psykologin i mmo-spel. Undrar hur mycket pengar de kommer att lägga på att komma på vad the daedalus project redan kommit fram till. Iofs är deltagande i det projektet frivilligt där så de terrorister som ägnar sig åt att spela WoW mellan självmordsbombningarna kanske avstår från att svara. Mycket data finns hur som helst öppet tillgängligt via Census och The Armory.

Även opassande och Teflonminne har reagerat på artikeln. Fler?

[1] – Till följd av antingen absurda säkerhetsrutiner, illvilja eller inkompetens så är rapporten som pdf inte gjord direkt från digital förlaga. Det ser ut som att man först skrivit ut och sedan scannat dokumentet. Man kan alltså inte nyttja textsökning. Samt att alla tecken är lite lagom oskarpa så att det blir lite mer tungläst. Hur som helst, jag såg inte WoW någonstans när jag skummade texten.

Annonser